Preview

Federalism

Advanced search

IMPORT SUBSTITUTION IN THE FOOD INDUSTRY OF RUSSIA

Abstract

An analysis of the intermediate results of the import substitution policy in the food industry shows that the food embargo policy appeared to be the most important factor, which contributed to the achievement of the intended goals. However, besides some positive results, the imposing of food embargo also had negative consequences, including the growth of consumer prices. Today, one can state that the dependence on imports for many commodity groups has decreased noticeably, but for a number of products it still remains high. The pace of import substitution is constrained with a number of problems, including low investment attractiveness of the food industry, low competitiveness of the goods produced and with staff deficit in the regions. The solution of these problems is important not only for the development of the food industry inRussiaand in the regions, but also for the economic security provision of the Russian state.

About the Authors

J. G. Odegov
Plekhanov Russian University of Economics
Russian Federation

ODEGOV Jurij G., Honored scientist of the Russian Federation, Dr. Sc. (Econ.), Professor, Director of the Scientific school “Human resources management”

36 Stremyanny Lane, Moscow, 117997



A. P. Garnov
Plekhanov Russian University of Economics
Russian Federation

GARNOV Andrei P., Нonorary worker of the higher education of the Ministry of education and science of the Russian Federation; Dr. Sc. (Econ.), Professor of the Chair of economics of industry

36 Stremyanny Lane, Moscow, 117997



References

1. Гарнов А.П., Денисов И.В. Активизация предпринимательской деятельности в развивающихся экономиках (на примере России) // Вестник Российского экономического университета имени Г.В. Плеханова. 2014. № 6 (72).

2. Государство в государстве: Интервью с Павлом Грудининым. Агроинвестор / URL: http://www.agroinvestor.ru/technologies/article/17216-gosudarstvo-v-gosudarstve

3. Едовина Т. России выставили счет за свинину // Коммерсант. 2018. 9 янв.

4. Лихачева В.В. Промышленная политика России в контексте импортозамещения. Ежегодник. Вып. 10. Ч. III. М.: ИНИОН РАН, 1997. С. 26—28.

5. Панин Г. Через два года Россия сможет отказаться от импортного сыра // Российская газета. 2018. 8 янв.

6. Панферова Е. В. Импортозамещение в России: исторические аспекты и современные пути внедрения // Вестник Тульского филиала Финуниверситета. 2016. № 1. С. 155—159.

7. Паньшин И.В. Предпринимательский ресурс как элемент регионального механизма ресурсозамещения // Российское предпринимательство. 2008. Т. 9. № 7. С. 24—28.

8. Романова С. Рожденные санкциями // РБК. 2017. 9 ноября.

9. Россия в цифрах. 2017: крат. стат. сб. / Росстат. M., 2017.

10. Экономика и право: словарь-справочник. М.: Вуз и школа, 2004.


Review

For citations:


Odegov J.G., Garnov A.P. IMPORT SUBSTITUTION IN THE FOOD INDUSTRY OF RUSSIA. Federalism. 2018;(1):200-213. (In Russ.)

Views: 598


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2073-1051 (Print)